Είσαι μια θεά, χρυσή μου!

Η φιλία μεταξύ γυναικών είναι ιερό πράγμα. Αποτελεί μία πολύ συγκεκριμένη μυσταγωγία που οι εκτός δε δύνανται ν’ αντιληφθούν. Διέπεται από άγραφους όρους και κανόνες κι αν υπήρχε εγχειρίδιο, δεν θα ήταν απλά ένας τόμος, αλλά μία σειρά πολυσέλιδων βιβλίων με παραδείγματα, υποσημειώσεις, περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, διαγράμματα κι ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου.

Αυτό όμως, που την καθιστά ιδιαιτέρως συγκινητική είναι το δέσιμο που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο, τρεις ή και περισσότερες υπάρξεις. Όλες αιθέριες, εννοείται.

Αλλά ας επανέλθουμε στους κανόνες του παιχνιδιού.

Ποια είναι η βάση κάθε υγιούς σχέσης; Η ειλικρίνεια. Και ποιος ο ορισμός αυτής; Σύμφωνα με το λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας του κ. Μπαμπινιώτη, ως ειλικρίνεια ορίζεται η γνήσια και χωρίς προσποίηση εσωτερική διάθεση κάποιου, ώστε η συμπεριφορά και τα λεγόμενά του να εκφράζουν αυτά που πραγματικά αισθάνεται και σκέφτεται.

Άρα παίρνουμε ως δεδομένο, ότι οι υποφαινόμενες ως φίλες είναι ειλικρινείς η μία απέναντι στην άλλη, σε κάθε έκφανση της κοινής τους πορείας. Σωστά;

Έλα, όμως, που υπάρχουν μερικές φιλίες ή μάλλον λυκοφιλίες, όπου η ειλικρίνεια, όχι μόνο δεν αποτελεί βάση της εν λόγω σχέσης, αλλά είναι μία έννοια παντελώς άγνωστη.

Σας έχει τύχει ποτέ, να συγχρωτιστείτε με άτομα, όπου ο θαυμασμός τους γιa οτιδήποτε κι αν κάνετε ή ξεστομίζετε ή φοράτε είναι τόσο πληθωρικός που αυτομάτως καταντάει ύποπτος και προσποιητός;

Υπάρχει λοιπόν, μία κατηγορία τέτοιων ανθρώπων, κυρίως γένους θηλυκού, που προσπαθεί πολύ σκληρά, προκειμένου να γίνει αρεστή. Για να επιτευχθεί ο στόχος τους, επιστρατεύουν όσα επιφωνήματα, επίθετα και προσφωνήσεις της κατηγορίας «χρυσή μου» γνωρίζουν, οπλίζουν το στοματάκι τους κι όποιον πάρει ο χάρος. Ταυτόχρονα, κάθε λέξη τους συνοδεύεται από τις απαραίτητες θεατρικές κινήσεις κουνήματος των χεριών πέρα-δώθε, το σπάσιμο του κεφαλιού προς τα πλάγια και ένα βλέμμα γεμάτο νάζι που στάζει δολοφονική συμπάθεια.

«Το πόσο όμορφη είσαι γλυκιά μου, μ’ αυτό το φόρεμα, δεν περιγράφεται! Χάρμα οφθαλμών! Θεά!»

Κι εσύ μένεις ν’ αναρωτιέσαι από πού προέρχεται τόση αγάπη, πότε στέφθηκες βασίλισσα του χωριού κι απέκτησες την προσωπική σου αυλή από κόλακες και δεν το θυμάσαι;

Τι είναι λάθος στην παραπάνω φράση; Το πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις στην πραγματικότητα, καθώς κι η πρόθεση με την οποία έχουν ειπωθεί αυτές.

Το πρόβλημα μ’ αυτού του είδους τις συμπεριφορές είναι ότι επειδή ακριβώς είναι υπερβολικές, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι η αρχική πρόθεση είναι αγνή, δεν πείθουν. Βρωμάνε ψευτιά από χιλιόμετρα μακριά. Και το χειρότερο είναι, ότι σχεδόν πάντα, τα όσα «καλοπροαίρετα» λέγονται, διαφοροποιούνται ευθύς μόλις γυρίσεις την πλάτη σου. Τα χαριτωμένα κομπλιμέντα μεταμορφώνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου σε καλοακονισμένα μαχαίρια και το ίδιο άτομο που μέχρι πριν από λίγα λεπτά ήταν ο αποδέκτης των καλών τους λόγων, μετατρέπεται σε στόχο των κακόβουλων σχολίων τους.

Ακόμα, όμως, κι αν υποτεθεί ότι όντως όλα τα κάνετε θεσπέσια, ότι το ντύσιμό σας είναι έντεκα στις δέκα φορές θεϊκό, ακόμα κι όταν αντικειμενικά έχετε βγει με τον πιο αλλοπρόσαλλο συνδυασμό για να πετάξετε απλά τα σκουπίδια και πως ό,τι κι αν πείτε είναι το πιο σοφό και σωστό πράγμα που μπορεί να ξεστομίσει ένας άνθρωπος, δε θα πρέπει και πάλι κάποιος να σας προσγειώσει; Έστω και λίγο.

Οι φίλοι μας λειτουργούν πολλές φορές κι ως αντίβαρο σε κάθε βλακεία που λέμε, μας βοηθούν να μετριάσουμε μια τυχόν υπερφίαλη συμπεριφορά. Aν κάνουμε κάτι λάθος είναι εκεί για να μας «μαλώσουν» και να μας συνετίσουν. Με λίγα λόγια ένας πραγματικός φίλος δε θα μας χαϊδεύει πάντοτε τα αυτιά, αλλά θα τα τραβάει κιόλας καμιά φορά για να καταλάβουμε πότε έχουμε περάσει τα εσκαμμένα.

Αντίθετα, εκείνος που έχει σκοπό να μας βλάψει ή να μας εκμεταλλευθεί με κάποιο τρόπο, ώστε να επωφεληθεί ο ίδιος, θ’ υιοθετήσει μια ψεύτικη συμπεριφορά κι ενδέχεται να παρουσιαστεί μπροστά μας κεκαλυμμένος με το μανδύα της φιλίας, μ’ έναν τρόπο θεατρικά υπερβολικό και ρηχό.

Οπότε πριν μου το παίξεις κολλητή, μήπως να το ξανασκεφτούμε λιγάκι;

Πρώτη δημοσίευση: Pillowfights.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s