Η αυτοπεποίθηση φωνάζει από μακριά

Τους διακρίνεις μέσα στο πλήθος, γιατί εκπέμπουν ένα εσωτερικό φως. Ξεχωρίζουν.

Το βλέμμα τους έχει μια σιγουριά και μια νηφαλιότητα.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι, που συχνά τους αποκαλούμε «ήρεμη δύναμη».

Είναι σιωπηλοί, σεμνοί και πάνω απ’ όλα ταπεινοί. Δε θα τους δεις να αναρωτιούνται ποτέ για τίποτα, παρά μόνο για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν.

Είναι οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση. Και δεν κραυγάζουν.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί πιστεύουν στον εαυτό τους. Το βλέπεις από τον τρόπο που μιλάνε και από τον τρόπο που κινούνται μέσα σ’ ένα χώρο. Ακόμα και οι πιο απλές κινήσεις τους προδίδουν μια βεβαιότητα του τύπου «ξέρω τι κάνω, ξέρω ποιος είμαι και δε θέλω να γίνω κανένας άλλος».

Και δε μπορεί να το αποκαλέσει κανείς έπαρση. Είναι η αδιαμφισβήτητη προσωπική αναγνώριση, όχι μόνο της αξίας τους και της δύναμής τους, αλλά και της αδυναμίας τους. Ξέρουν πολύ καλά τι μπορούν να καταφέρουν και μέχρι που μπορούν να φτάσουν, χωρίς κανείς να μπορεί να τους κάνει ν’ αμφιβάλλουν γι’ αυτό.

Επίσης, οι περισσότεροι είναι συμφιλιωμένοι, όχι μόνο με τον εαυτό τους αλλά και με την πραγματικότητα. Έχουν συγκεκριμένους στόχους και είναι ρεαλιστές. Δεν ονειρεύονται ακριβώς, απλώς κάνουν εικόνα αυτό ακριβώς που θέλουν να πετύχουν, σκιαγραφώντας τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν για να το πετύχουν.

Δεν αμφιβάλλουν ποτέ για τίποτε. Ίσως, επειδή έχουν πίστη στον εαυτό και τις δυνάμεις τους και διαθέτουν τον έλεγχο στις εκάστοτε καταστάσεις. Ίσως, πάλι, γιατί διαθέτουν τη γνώση. Και η γνώση αποτελεί δύναμη, αν ξέρεις να τη διαχειριστείς κατάλληλα.

Και, ίσως αυτό είναι που τους κάνει γοητευτικούς.

Όσοι διαθέτουν υψηλή αυτοεκτίμηση, διαθέτουν και μία αισιοδοξία, αγωνιστικό πνεύμα και τόλμη. Είναι απόλυτα συγκροτημένοι και, συνήθως, διατηρούν τον έλεγχο απέναντι σε γεγονότα και καταστάσεις, καθώς και την αυτοκυριαρχία τους, ενώ είναι απόλυτα υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, είτε αυτές στεφθούν με επιτυχία, είτε όχι.

Και όλα αυτά μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο απολύτως ελκυστικό.

Ο τρόπος που δουλεύουν είναι μεθοδικός, ήρεμος και σίγουρος. Διαθέτουν σεβασμό απέναντι στους συνανθρώπους τους και είναι πλήρως ανεκτικοί στην αρνητική κριτική των άλλων. Είναι ο συνάδελφός σου στη δουλειά, που σου έμαθε να χειρίζεσαι εκείνο το δύσκολο πελάτη. Με σύνεση, ευγένεια και χαμόγελο. Με σύστημα, αν θες.

Μπορεί να είναι η σύντροφος σου ή ο κολλητός σου, που σε κάθε συζήτηση για το μέλλον σε καθοδηγεί με σταθερά βήματα και σε βοηθάει να βλέπεις τη ζωή με αισιοδοξία και τους στόχους σου σαν τον επόμενο σταθμό που είναι προγραμματισμένο να φτάσεις και όχι σαν απροσπέλαστο φρούριο.

Οι άνθρωποι που διαθέτουν υψηλή αυτοπεποίθηση έχουν το χάρισμα να εμπνέουν τους ανθρώπους γύρω τους, είτε πρόκειται για συναδέλφους, για φίλους, για αφεντικά, για πελάτες, κοκ. Και ακόμα και μέσα από αυτή τη διαδικασία, κερδίζοντας, δηλαδή, την εμπιστοσύνη του κοινωνικού τους περίγυρου, βρίσκουν το δρόμο προς την επιτυχία.

Με λίγα λόγια, το να διαθέτει ένα άτομο υψηλή αυτοπεποίθηση, σημαίνει να έχει μία θετική και συνάμα ρεαλιστική αντίληψη, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τις ικανότητες του. Διαθέτει, δηλαδή, εμπιστοσύνη αναφορικά με τις ικανότητες αυτές, ως προς το τι μπορεί να επιτύχει, αλλά και να αντιμετωπίσει θετικά και με απόλυτο έλεγχο μια κατάσταση με λιγότερη επιθυμητή έκβαση, χωρίς, όμως, να αισθανθεί μειονεκτικά για τον εαυτό και τις δυνατότητές του.

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα επίκτητο και αναπτυξιακό χαρακτηριστικό και δύναται να δομηθεί, καθώς το άτομο ενηλικιώνεται. Η θετική στάση και η πλήρης αποδοχή του εαυτού μας είναι, επίσης, χαρακτηριστικά που χτίζονται κατά τη διάρκεια τη αυτό-πραγμάτωσης.

Σαφώς, είναι πιθανό ένα άτομο, να διαθέτει υψηλή αυτοπεποίθηση σε ορισμένες δραστηριότητες και καταστάσεις. Να είναι, για παράδειγμα, εξαιρετικό στην επαγγελματική αρένα, αλλά να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση σ’ ό,τι αφορά στις σχέσεις με το αντίθετο φύλο.

Όταν, όμως, πιστεύεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, είναι πολύ λίγα, τελικά, αυτά που δεν μπορούν να επιτευχθούν.

Ενδεχομένως, ένας τρόπος για να μπορέσει να αποκτήσει κάποιος μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι ν’ αντιμετωπίσει κατάματα κάθε φόβο του. Όταν αναμετριέσαι στα ίσια μ’ αυτά που φοβάται, ανακαλύπτεις τα όρια σου. Μαθαίνεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις και, τελικά, τι είσαι ικανός να καταφέρεις. Και ανακαλύπτοντας τα όριά μας, μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα, ότι τίποτε σχεδόν δεν είναι ακατόρθωτο.

Κάτι τέτοιο μπορεί να μας απελευθερώσει και να μας χαρίσει την πολυπόθητη αυτοπεποίθηση.

Συνήθως, οτιδήποτε πιστεύουμε βαθιά μέσα μας για τον εαυτό μας, είναι και αυτό που βγαίνει προς τα έξω, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Θα πρέπει να κατανοήσουμε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που είμαι και σε αυτό που κάνω. Η αξία μας δεν προσδιορίζεται απόλυτα και μεμονωμένα από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες μας, την επαγγελματική μας σταδιοδρομία, τις προσωπικές και ερωτικές μας σχέσεις.

Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία μιας προσωπικότητας που αποτελείται από ποικίλα χαρακτηριστικά, γνωρίζει ρεαλιστικά τις ικανότητές της και έχει πίστη σε αυτές και αποδέχεται τον εαυτό της, όπως ακριβώς είναι.

Και αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός και εξίσου αξιόλογος και σημαντικός. Δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, ούτε και να απογοητευόμαστε απ’ όσα δεν καταφέραμε με την πρώτη.

Δεν οριζόμαστε από τα λάθη μας, τα χρησιμοποιούμε σαν οχήματα για να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι. Και μία επιτυχία μπορεί να γίνει σημαία σε μία κορυφή, αλλά δεν σταματάει εκεί το παιχνίδι. Το παιχνίδι συνεχίζεται και ας έχουμε και μερικές γρατζουνιές στα γόνατα. Είναι πολλές οι κορυφές που πρέπει να κατακτήσει ο καθένας μας. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα φτάσουν νωρίτερα ή αργότερα από εμάς, που θα έχουν χρησιμοποιήσει καλύτερα ή χειρότερα μέσα.

Εμείς, όμως, θα το έχουμε καταφέρει με το δικό μας ξεχωριστό τρόπο και αυτό είναι το μόνο που έχει πραγματικά σημασία.

Πρώτη δημοσίευση: Pillowfights.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s